Wat is eigenlijk het verschil tussen een keramische kookplaat, een gaskookplaat en een inductiekookplaat? Waterink Keukens zet het voor u op een rij.
Iedere klant wil een passende kookplaat in zijn keuken. Een goede oriëntatie is belangrijk. Elke kookplaat heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een gaskookplaat is ongecompliceerd. Maar bent u gewend aan een keramische kookplaat dan is er een groot verschil met een keramische of inductiekookplaat.
In dit artikel leest u over:
De meeste moderne gasfornuizen beschikken over een kookplaat die op gas werkt. Eigenlijk iedereen is bekend met koken op gas. Hoewel de inductie- en de keramische kookplaat momenteel sterk in opkomst zijn.
Voordelen koken op gas
Nadelen koken op gas
Een nieuwe trend in de gaskookplaatwereld is de gas-op-glaskookplaat. De gaskookplaat heeft dan een glaskeramische ondergrond.
Extra voordelen gas-op-glaskookplaat
Alle gaskookplaten kennen een thermische beveiliging. Als de vlam uitgaat wordt de gastoevoer ook automatisch gestopt.
Aansluiting van gas
Voor de aansluiting van gaskookplaten gelden strikte veiligheidsvoorschriften. Het werken met open vuur geeft altijd risico’s. Goede ventilatie in de ruimte is belangrijk omdat voor het aanmaken van vuur zuurstof nodig is. Tegenwoordig bestaan er wel ‘veiligere’ modellen die de toevoer van gas automatisch stoppen.
Afstand tot de wasemkap
De minimale afstand van de gaskookplaat tot de afzuig- of wasemkap is 65 centimeter.
Een keramische kookplaat heeft een moderne eigentijdse uitstraling. Op een keramische kookplaat worden een plaat verwarmt door metalen spiralen die door elektriciteit verwarmd worden. Keramisch koken is een dure vorm van koken. In de meterkast moeten aparte groepen geplaatst worden.
Aparte pannen
Het koken op een keramische kookplaat vraagt ook extra kosten omdat er aparte pannen aangeschaft moeten worden. Pannen die in een eerder stadium op gas zijn gebruikt zijn vaak verwarmd waardoor op een keramische kookplaat de warmteverdeling niet gelijkmatig verloopt.
Voordelen keramische kookplaat
Wij zien in de praktijk vaak dat klanten kiezen voor een keramische kookplaat omdat zij hier aan gewend zijn. Vaak is de schakeling van keramisch naar inductie vrij groot. Klanten die een inductie kookplaat gewend bent en overstappen naar een keramische kookplaat moeten doorgaans wennen aan de lange warme tijd van de keramische kookplaat.
Afstand tot de wasemkap
De minimale afstand van de keramische kookplaat tot de afzuig- of wasemkap is 55 centimeter.
Een inductiekookplaat werkt met een veld van magnetische spoelen. Dit veld zorgt ervoor dat de pan vlot verwarmd wordt. Op het moment dat de spoel in contact komt met een ferromagnetisch veld (de pan) vindt er verwarming plaats. Een moderne keramische kookplaat past het formaat van de kookzone aan op de grootte van de pannen.
Bodem van de pan moet energie geleiden
Dit materiaal is vaak niet in gewone pannen verwerkt. Daarom moet voor het koken op inductiekookplaten vaak aparte pannen ingekocht worden. De pannen moet een magnetische bodem hebben. Is deze niet magnetisch dan vindt er geen verwarming plaats. Voorbeelden van magnetisch materiaal zijn pannen van gietijzer of staal.
Voordelen inductie koken
Nadelen inductie koken
Afstand tot de wasemkap
De minimale afstand van de inductie kookplaat tot de afzuig- of wasemkap is 55 centimeter.
In onze webshop vind je pannensets geschikt voor het koken op een gaskookplaat, een inductiekookplaat en keramische kookplaten.
Waterink Keukens levert een totaalplaatje. U vertelt uw wensen. Wij maken een ontwerp. Maar de technische realisatie kunt u geheel aan ons overlaten. Wij gaan niet eerder weg of alles is aangesloten. Zodra onze vakmensen de keuken geplaatst hebben, kunt u koken in uw nieuwe keuken.
Op uw gemak onze keukenaanbod bekijken? U bent van harte welkom voor een bezoek aan onze ingerichte showroom. Onder het genot van een kop koffie bespreken wij samen de mogelijkheden en gaat u vol inspiratie naar huis.
Direct contact